Historie

Historie

Woon- en Eethuis voor Allen

De historie van WEEVA gaat terug naar 1871. Op 4 oktober werd toen de “Groninger Volksgaarkeuken” geopend. Precies 140 jaar later, op 4 oktober 2011, werd “Restaurant WEEVA” nieuw leven ingeblazen: met een knipoog naar vroeger.

Vroeger was WEEVA de plek waar een ieder terecht kon voor een voedzame, betaalbare, warme maaltijd. Een greep uit de kaart van toendertijd: ‘Rundersoep, erwtensoep, boontjes, grauwe erwten, aardappelen met groente of gestoofd eten.’

Tot december 1985 behoorde WEEVA aan een stichting: de ‘NV Groninger Volksgaarkeuken en Kosthuizen’

Het succes van de Volksgaarkeuken leidde in 1875 tot uitbreiding. Het idee ontstond om naast een maaltijd ook een slaapplaats te kunnen bieden. De uitbreiding bestond vervolgens uit enkele slaapkamertjes én een gezelschapszaal. In 1929 werd het pand, waarin de gaarkeuken en het kosthuis waren ondergebracht, omgedoopt tot het “Woon- En Eethuis Voor Allen”. Al gauw werd het “Woon- En Eethuis Voor Allen” een begrip bij een ieder en in de volksmond beter bekend als de WEEVA!

In 2002 veranderde de naam in “Martini Hotel”. Tevens opende in 2009 het hostel Bud Gett Hostels zijn deuren aan de Rademarkt.

Het gebouw waarin het Martini Hotel is gevestigd, heeft tegenwoordig de status van ‘gemeentelijk monument’.

In 2005 keerde de naam “Woon- en Eethuis Voor Allen” terug op de gevel van Zuiderdiep 8-10, ‘als eerbetoon aan de rol die WEEVA meer dan honderd jaar in Groningen heeft gespeeld.’

TEGENWOORDIG

En op de plek waar WEEVA zo’n lange tijd ‘deugdzaam en krachtig voedsel’ heeft bereid voor ‘zeer billijke prijzen’, zijn sinds 4 oktober 2011 weer betaalbare, oer-Hollandse maaltijden te nuttigen.

Terug naar toen

Wilt u reserveren?

Wilt u reserveren?

Op een uniek plekje in Groningen authentiek eten?